Pentru orice fapta constatata de catre o persoana interesata, in speta un reprezentant al unei organizatii de protectie a animalelor, dupa ce se ia la cunostinta direct sau prin interpusi de savarsirea unei fapte ce cade sub incidenta legii 205/2004 privind protectia animalelor modificata si completata prin legea 9/2008, dar neavand un organ abilitat de specialitate, competenta de cercetare cade in sarcina organelor de drept comun, se face o plangere penala in conformitate cu articolul 222 din Codul Penal, cu indicarea autorilor, descrierea faptelor si consecintelor create prin actiunea sau inactiunea sesizata, gradul de pericol social prin exemplul dat altora de a perpetua astfel de practici.
In conditiile in care in U.E. astfel de fapte au rezonanta in presa si sunt grav pedepsite, si cum Romania este tara membra a U.E., avem si noi o lege, dar fara instrumente de constrangere si o practica judiciara adecvata.
Astfel orice fapta penala, poate fi constatata de catre organele de politie la flagrant prin apel la 112, de catre un inspector de la autoritatea de resort care trebuie sa existe ca altfel legea nu are suport, sau printr-o plangere la parchetul de pe langa Judecatoria locului faptei.
Plangerea trebuie sa cuprinda si probele, respectiv fotografii, film sau sa fie indicate martori care sa ateste faptele persoanelor, respectiv starea animalului ranit.
Fapta trebuie incadrata in textul de lege, articolul, litera etc. iar plangerea trebuie depusa la Parchet.
Se ia numar unic de inregistrare si se urmareste modul de solutionare.
La flagrant se cheama 112, Politia si pentru o mai buna si corecta solutionare unul sau doua posturi TV; poate si un cotidian ar fi bun de atras si de facut articole in foileton cu prezentarea organizatiei, scopul, practica europeana si stradania de a respecta drepturile animalelor.