Forum Protectia Animalelor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Forum Protectia Animalelor

BINE ATI VENIT !!!
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  
"Animalele împart cu noi privilegiul de a avea suflet."

 

 Protectia animalelor - legislatia comunitara

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
ADMIN
htt://animalutze.catsboard.com
htt://animalutze.catsboard.com



Mesaje : 47
Data de inscriere : 05/06/2010
Localizare : Moinesti

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Protectia animalelor - legislatia comunitara   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyMier Iun 23, 2010 10:42 am


Acum ceva vreme vã vorbeam despre ceea ce înseamnã protectia animalelor în conceptia legiuitorului român. Consider cã ar fi oportun sã aruncãm o privire si în ograda vecinului, mai precis prin legislatia comunitarã cu privire la protectia animalelor, legislatie care a servit ca izvor pentru recent adoptata lege a protectiei animalelor din România.

Asa cum am spus deja legea românã a folosit o mare parte din prevederile comunitare în domeniu, astfel cã mã voi limita la o enumerare succintã a punctelor comune ale celor douã legi, insistând pe unele aspecte care nu au fost atinse de legiuitorul român.

Astfel orice persoanã care detine un animal de companie sau care se ocupã de cresterea si îngrijirea unui animal trebuie sã-i asigure toate conditiile, îngrijirile si atentia, tinând cont de nevoile etologice , în functie de specie si rasã, si în special trebuie sã îi asigure hrana si apa în cantitãti suficiente, posibilitatea de miscare si sã ia mãsurile necesare pentru a nu scãpa de sub supraveghere. (art.4, alin. 2 din Conventia europeanã pentru protectia animalelor de companie din 23/06/2003, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 400 din 05/05/2004).

În ceea ce priveste dresajul, conventia europeanã statueazã cã nici un animal de companie nu trebuie dresat prin metode care i-ar putea prejudicia integritatea fizicã sau psihicã. De asemenea se interzice folosirea de mijloace artificiale de dresaj care pot provoca “rãni sau dureri inutile, suferinte ori teamã”. (art.7)

Cresterea animalelor în scopul comercializãrii se face numai în baza autorizatiei emisã de autoritãtile competente. Orice persoanã care are intentia de a se ocupa de asemenea activitãti trebuie sã înstiinteze autoritatea competentã printr-o declaratie care sã cuprindã: speciile animalelor care sunt sau vor fi implicate, persoana responsabilã si cunostintele sale în domeniu, descrierea instalatiilor si echipamentelor care sunt sau vor fi utilizate. În cazul în care aceste conditii nu sunt îndeplinite de o manierã corespunzãtoare, autoritatea competentã poate recomanda mãsuri sau poate dispune interzicerea comercializãrii sau continuarea activitãtii dacã acest lucru se dovedeste a fi în folosul animalelor.

Legat de utilizarea animalelor de companie pentru publicitate, spectacole, expozitii sau alte manifestãri similare, legea comunitarã prevede cã folosirea este permisã numai dacã organizatorul creeazã conditiile necesare pentru ca aceste animale sã fie tratate cu diligentã sporitã, sãnãtatea si bunãstarea lor sã nu fie puse în pericol, sã nu fie supuse vreunui tratament sau unui procedeu care sã determine cresterea sau diminuarea nivelului natural al perfomantelor sale, sau sãnãtatea si bunãstarea lor sã fie puse în vreun fel în pericol.

În ceea ce priveste sacrificarea, legea dispune cã numai medicul veterinar sau o altã persoanã competentã au dreptul sã procedeze la sacrificarea unui animal de companie, cu exceptia cazurilor de urgentã când trebuie sã se punã capãt suferintelor unui animal si când ajutorul unui medic veterinar sau al altei persoane competente nu poate fi obtinut rapid sau în alte cazuri prevãzute de legislatia nationalã a statelor semnatare.

Cam acestea ar fi elementele comune celor douã acte legislative. În plus, conventia comunitarã face referire la unele aspecte pe care legislatia românã le-a omis, fiind de asteptat o reglementare a acestei situatii.

Astfel, pãrtile semnatare ale conventiei se angajeazã sã încurajeze dezvoltarea programelor de informare si de educare pentru a promova urmãtoarele aspecte prevãzute în conventie:

a) dresajul animalelor de companie în scop comercial sau pentru competitii, care trebuie sã se efectueze de cãtre persoane având cunostintele si competentele corespunzãtoare;

b) necesitatea de a descuraja:

(i) acordarea animalelor de companie ca premii, recompense sau prime;

(ii) înmultirea neplanificatã a animalelor de companie;

c) eventualele consecinte negative pentru sãnãtatea si bunãstarea animalelor sãlbatice, în cazul achizitionãrii sau introducerii lor ca animale de companie;

d) riscurile care decurg din achizitionarea iresponsabilã a animalelor de companie, care conduce la cresterea numãrului animalelor nedorite si abandonate.

O prevedere foarte importantã este aceea a limitei de vârstã pentru achizitionarea unui animal de companie; în acest legea prevede cã persoanele cu vârsta de pânã la 16 ani au nevoie de consimtãmântul pãrintilor pentru a putea cumpãra un asemenea animal.

Legat de interventiile chirurgicale destinate modificãrii aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative legea prevede cã acestea trebuie sã fie interzise si, în special:

a) codotomia;

b) cuparea urechilor;

c) sectionarea corzilor vocale;

d) ablatia ghearelor si dintilor.

Interventiile în cursul cãrora animalul va suferi sau riscã sã sufere dureri considerabile nu trebuie sã fie efectuate decât sub anestezie si de cãtre un medic veterinar sau sub controlul sãu.

Legea prezintã reglementãri speciale si în ceea ce priveste sacrificarea animalelor, reducerea numãrului de animale fãrã stãpân, aceste reglementãri fiind preluate si de legislatia românã în materie.
Sus In jos
https://animalutze.catsboard.com
Carmen
Membru Forum Animalutze
Carmen


Mesaje : 596
Data de inscriere : 11/06/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Sugestie pentru Legislatie   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyMier Iun 30, 2010 11:00 am

Informatiile de aici sunt foarte utile si corecte. Ca sugestie : pe forumul asociatiei iama-acasa la sectiunea ''Legislatie'' sunt enumerate toate actele legislative legate de animale. Cred ca ar fi o idee buna sa le punem si aici si daca se poate cu forma lor copleta nu doar titlul si binenteles la zi. Da, eu cred ca ar trebui sa schimbam titlul in: ''Legislatia la zi in domeniul protectiei animalelor''. Poate sunt persoane interesate si in a cunoaste legile legate de protectia animalelor.
Sus In jos
yoana
MODERATOR FORUM
yoana


Mesaje : 1427
Data de inscriere : 07/06/2010

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Re: Protectia animalelor - legislatia comunitara   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyMier Aug 04, 2010 3:05 pm



carmen, propun ca tu sa te ocupi de tot ceea ce tine de legislatia protectiei animalelor...de exemplu, posteaza, te rog, continutul legii 9/2008 care prevede acest lucru...se tot vehiculeaza ca a completat-o pe cea din 2004, dar nu cred ca este cunoscut continutul ei!
Sus In jos
Carmen
Membru Forum Animalutze
Carmen


Mesaje : 596
Data de inscriere : 11/06/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Legea nr 9din 2008   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyJoi Aug 05, 2010 7:37 am

Legea nr 9 din 2008 este doar o modificare a Legii 2005/2004. Am sa pun intai Legea nr.9/2008 si apoi Legea 2005/2004 modificata cu prevederile Legii nr. 9.
Iata legea nr.9/2008:


Parlamentul României

Fisa act

Promulgat prin

Decret nr. 10/2008


Lege nr. 9/2008
din 11/01/2008


pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 29 din 15/01/2008


Actul a intrat in vigoare la data de 18 ianuarie 2008

Tematici

Medicină veterinară

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 14 iunie 2004, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
"Art. 3. - Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea animalelor."
2. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4. - Deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni"
3. La articolul 5, după litera d) a alineatului (1) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
"e) asistenţă medicală."
4. La articolul 5, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
"(2) Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi."
5. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1).
(2) În sensul prezentei legi, prin cruzime faţă de animale se înţelege:
a) omorârea animalelor, cu intenţie;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
h) maltratarea şi schingiuirea animalelor;
i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace;
k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor."
6. După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 61, cu următorul cuprins:
"Art. 61. - Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical."
7. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
"Art. 7. - Animalele folosite în scopuri experimentale sunt supuse unor reguli de protecţie specifice, fără a li se provoca suferinţe inutile."
8. După articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 71, cu următorul cuprins:
"Art. 71. - Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar."
9. La articolul 9, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor."
10. La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Transportatorii au obligaţia de a transporta animalele în condiţii corespunzătoare, în funcţie de specie, stare fiziologică, sex, vârstă, categorie de producţie, pentru a evita rănirea ori epuizarea fizică şi/sau psihică a acestora."
11. La articolul 16 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Comisia de organizare a competiţiilor şi/sau de arbitraj va cuprinde obligatoriu şi un reprezentant al organizaţiilor de protecţie a animalelor."
12. La articolul 17, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) Intervenţiile chirurgicale se efectuează în spaţii autorizate, cu excepţia situaţiilor în care intervenţia se impune la faţa locului."
13. Titlul capitolului V va avea următorul cuprins:
"Sacrificarea şi uciderea animalelor"
14. Articolul 19 va avea următorul cuprins:
"Art. 19. - Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile în cazul sacrificării sau uciderii."
15. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
"Art. 20. - Sacrificarea şi uciderea animalelor se vor efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare."
16. Articolul 21 va avea următorul cuprins:
"Art. 21. - Prevederile art. 20 nu se aplică animalelor care, datorită unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat."
17. Articolul 22 va avea următorul cuprins:
"Art. 22. - Animalele pot fi folosite pentru cercetare ştiinţifică, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, atunci când obiectivul activităţii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implică folosirea animalelor."
18. La articolul 23, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
"(11) Constituie infracţiuni următoarele fapte:
a) deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice de către persoane fizice şi juridice neautorizate, cu excepţia grădinilor zoologice;
b) folosirea animalelor pentru cerşetorie, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;
c) faptele prevăzute la art. 6;
d) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
e) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea."
19. La articolul 23, literele a) şi b) ale alineatului (2) vor avea următorul cuprins:
"a) cele de la lit. a), cu amendă de la 800 lei la 1.000 lei;
b) cele de la lit. b)-e), cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei."
20. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Infracţiunile prevăzute la alin. (11) se sancţionează după cum urmează:
a) cele de la lit. a), cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală de la 500 lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor;
b) cele de la lit. b), cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 500 lei la 6.000 lei şi confiscarea animalelor;
c) cele de la lit. c), cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor;
d) cele de la lit. d), cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 2.000 lei şi confiscarea animalelor;
e) cele de la lit. e), cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 500 lei la 2.000 lei şi confiscarea animalelor."
21. Articolul 24 va avea următorul cuprins:
"Art. 24. - În cazul săvârşirii de două ori a faptelor prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. a) şi b) de către proprietarul animalelor, pe lângă amenda contravenţională se aplică şi măsura confiscării animalelor. În acest caz, toate animalele vor fi cazate în adăposturi care funcţionează pe lângă consiliile locale, în vederea adopţiei sau a valorificării, în condiţiile legii."
22. După articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 241, cu următorul cuprins:
"Art. 241. - În cazul constatării unei infracţiuni, instanţa poate dispune pe seama proprietarului interdicţia de a deţine animale pe o perioadă de 5 ani."
23. La articolul 26, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin organele abilitate, în colaborare cu reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor, monitorizează aplicarea prezentei legi."
24. După articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 261, cu următorul cuprins:
"Art. 261. - Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă în termen de 60 de zile, prin ordin comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu consultarea reprezentanţilor organizaţiilor de protecţie a animalelor."
25. După articolul 27 se introduce un nou articol, articolul 271, cu următorul cuprins:
"Art. 271. - (1) Radiodifuziunea şi Televiziunea Română promovează programe de protecţie a animalelor.
(2) Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în cadrul orelor de educaţie civică, va promova acţiuni de protecţie a animalelor."


Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR PREŞEDINTELE SENATULUI
BOGDAN OLTEANU NICOLAE VĂCĂROIU





Bucureşti, 11 ianuarie 2008.
Nr. 9.
Sus In jos
Carmen
Membru Forum Animalutze
Carmen


Mesaje : 596
Data de inscriere : 11/06/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Legea nr.205 din 2004 privind protectia animalelor modificata prin Legea nr. 9 din 2008   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyJoi Aug 05, 2010 7:42 am

Parlamentul României

Lege nr. 205/2004
din 26/05/2004


privind protecţia animalelor


Versiune actualizata la data de 18/01/2008




___________
Text actualizat la data de 18.01.2008. Actul include modificările din următoarele acte:
- Legea nr. 9/2008 publicată în MOF nr. 29 din 15/01/2008.


Parlamentul României adoptă prezenta lege.


CAPITOLUL I
Dispoziţii generale


Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător.
(2) Gestionarea populaţiei canine fără stăpân de pe teritoriul României se reglementează prin lege specială.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, prin deţinător de animale se înţelege proprietarul, persoana care deţine cu orice titlu valabil, precum şi orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul.
Art. 3. - Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea animalelor.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 1 din Legea nr. 9/2008.


Art. 4. - Deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 2 din Legea nr. 9/2008.


Art. 5. - (1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:
a) un adăpost corespunzător;
b) hrană şi apă suficiente;
c) posibilitatea de mişcare suficientă;
d) îngrijire şi atenţie.
e) asistenţă medicală.
(2) Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.
___________
Litera e) a alineatului (1) a fost introdusă prin articol unic, pct. 3 din Legea nr. 9/2008.
- Alineatul (2) a fost modificat prin articol unic, pct. 4 din Legea nr. 9/2008.


Art. 6. - (1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1).
(2) În sensul prezentei legi, prin cruzime faţă de animale se înţelege:
a) omorârea animalelor, cu intenţie;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
h) maltratarea şi schingiuirea animalelor;
i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace;
k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 5 din Legea nr. 9/2008.


Art. 61. - Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.
___________
Articolul a fost introdus prin articol unic, pct. 6 din Legea nr. 9/2008.


Art. 7. - Animalele folosite în scopuri experimentale sunt supuse unor reguli de protecţie specifice, fără a li se provoca suferinţe inutile.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 7 din Legea nr. 9/2008.


Art. 71. - Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.
___________
Articolul a fost introdus prin articol unic, pct. 8 din Legea nr. 9/2008.


Art. 8. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor*) reprezintă autoritatea naţională în domeniul protecţiei animalelor.
(2) Condiţiile de deţinere, adăpostire şi întreţinere a animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
___________
*) Conform art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004, aprobată prin Legea nr. 215/2004, reprodusă la pag. 3-16, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor se înfiinţează prin reorganizarea Agenţiei Române pentru Siguranţa Alimentelor, a Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor servicii care funcţionează în structura aceluiaşi minister.


CAPITOLUL II
Condiţii privind deţinerea animalelor


Art. 9. - (1) Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Condiţiile privind deţinerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, la propunerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
___________
Alineatul (3) a fost introdus prin articol unic, pct. 9 din Legea nr. 9/2008.


Art. 10. - (1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.
(2) Autoritatea sanitară veterinară poate dispune tăierea sau uciderea, după caz, a unui animal bolnav ori rănit, pentru a-l scuti de suferinţe fizice şi psihice inutile, în condiţii stabilite prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică animalelor folosite în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale.
Art. 11. - Deţinătorii de animale care selecţionează un animal pentru reproducţie au obligaţia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice şi comportamentale ale speciei şi rasei respective, astfel încât să nu fie compromise performanţele, sănătatea şi bunăstarea descendenţilor.
Art. 12. - Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligaţia de a folosi mijloace de dresaj care să nu provoace traume psihice sau fizice, precum şi de a folosi metode care să nu prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului.


CAPITOLUL III
Condiţii privind comerţul cu animale, transportul animalelor,
precum şi folosirea acestora în scop publicitar,
în spectacole, expoziţii, competiţii şi manifestări similare


Art. 13. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, din considerente privind protecţia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul ţării, poate impune anumite condiţii, precum şi limita sau interzice importul, exportul, tranzitul şi comerţul cu animale, ţinând cont de reglementările comunitare.
Art. 14. - (1) Transportatorii au obligaţia de a transporta animalele în condiţii corespunzătoare, în funcţie de specie, stare fiziologică, sex, vârstă, categorie de producţie, pentru a evita rănirea ori epuizarea fizică şi/sau psihică a acestora.
(2) Condiţiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
___________
Alineatul (1) a fost modificat prin articol unic, pct. 10 din Legea nr. 9/2008.


Art. 15. - Animalele pot fi folosite în scop publicitar, în spectacole, expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare numai dacă:
a) organizatorul asigură condiţiile prevăzute la art. 5;
b) sănătatea şi bunăstarea animalelor nu sunt puse în pericol.
Art. 16. - (1) În cursul competiţiilor sau cu alte ocazii este interzis să se administreze animalelor substanţe ori să fie supuse unor procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor.
(2) Comisia de organizare a competiţiilor şi/sau de arbitraj va cuprinde obligatoriu şi un reprezentant al organizaţiilor de protecţie a animalelor.
___________
Alineatul (2) a fost introdus prin articol unic, pct. 11 din Legea nr. 9/2008.


CAPITOLUL IV
Intervenţii chirurgicale


Art. 17. - (1) Animalele sunt supuse intervenţiilor chirurgicale numai în cazurile motivate.
(2) Intervenţiile chirurgicale se efectuează sub anestezie locală sau, după caz, generală, numai de către medici veterinari.
(21) Intervenţiile chirurgicale se efectuează în spaţii autorizate, cu excepţia situaţiilor în care intervenţia se impune la faţa locului.
(3) Manoperele medicale care pot provoca suferinţă animalului trebuie efectuate de către medicul veterinar.
___________
Alineatul (21) a fost introdus prin articol unic, pct. 12 din Legea nr. 9/2008.


Art. 18. - Prin excepţie de la dispoziţiile art. 17 alin. (2), în cazul animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale, intervenţiile chirurgicale ori alte tratamente pot fi efectuate şi de alte persoane care au calificarea necesară.


CAPITOLUL V
Sacrificarea şi uciderea animalelor
___________
Titlul Capitolului V a fost modificat prin articol unic, pct. 13 din Legea nr. 9/2008.


Art. 19. - Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile în cazul sacrificării sau uciderii.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 14 din Legea nr. 9/2008.


Art. 20. - Sacrificarea şi uciderea animalelor se vor efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 15 din Legea nr. 9/2008.


Art. 21. - Prevederile art. 20 nu se aplică animalelor care, datorită unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 16 din Legea nr. 9/2008.


CAPITOLUL VI
Folosirea animalelor în scopuri ştiinţifice sau
în alte scopuri experimentale


Art. 22. - Animalele pot fi folosite pentru cercetare ştiinţifică, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, atunci când obiectivul activităţii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implică folosirea animalelor.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 17 din Legea nr. 9/2008.


CAPITOLUL VII
Sancţiuni


Art. 23. - (1) Constituie contravenţie următoarele fapte:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 12;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1);
c) supunerea unui animal la rele tratamente;
d) nerespectarea dispoziţiilor art. 26 alin. (3);
e) supunerea unui animal la cruzimi.
(11) Constituie infracţiuni următoarele fapte:
a) deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice de către persoane fizice şi juridice neautorizate, cu excepţia grădinilor zoologice;
b) folosirea animalelor pentru cerşetorie, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;
c) faptele prevăzute la art. 6;
d) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
e) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cele de la lit. a), cu amendă de la 800 lei la 1.000 lei;
b) cele de la lit. b)-e), cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei.
c) cea de la lit. d), cu amendă de la 6.000.000 lei la 10.000.000 lei;
d) cea de la lit. e), cu amendă de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(3) Infracţiunile prevăzute la alin. (11) se sancţionează după cum urmează:
a) cele de la lit. a), cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală de la 500 lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor;
b) cele de la lit. b), cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 500 lei la 6.000 lei şi confiscarea animalelor;
c) cele de la lit. c), cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea animalelor;
d) cele de la lit. d), cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 2.000 lei şi confiscarea animalelor;
e) cele de la lit. e), cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 500 lei la 2.000 lei şi confiscarea animalelor.
___________
Alineatul (11) a fost introdus prin articol unic, pct. 18 din Legea nr. 9/2008.
- Literele a) şi b) ale alineatului (2) au fost modificate prin articol unic, pct. 19 din Legea nr. 9/2008.
- Alineatul (3) a fost introdus prin articol unic, pct. 20 din Legea nr. 9/2008.


Art. 24. - În cazul săvârşirii de două ori a faptelor prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. a) şi b) de către proprietarul animalelor, pe lângă amenda contravenţională se aplică şi măsura confiscării animalelor. În acest caz, toate animalele vor fi cazate în adăposturi care funcţionează pe lângă consiliile locale, în vederea adopţiei sau a valorificării, în condiţiile legii.
___________
Articolul a fost modificat prin articol unic, pct. 21 din Legea nr. 9/2008.


Art. 241. - În cazul constatării unei infracţiuni, instanţa poate dispune pe seama proprietarului interdicţia de a deţine animale pe o perioadă de 5 ani.
___________
Articolul a fost introdus prin articol unic, pct. 22 din Legea nr. 9/2008.


Art. 25. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 23 alin. (2), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
(3) Contravenţiilor prevăzute la art. 23 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.


CAPITOLUL VIII
Dispoziţii finale


Art. 26. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin organele abilitate, în colaborare cu reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor, monitorizează aplicarea prezentei legi.
(2) Pentru îndeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor au acces în clădiri, adăposturi şi alte locuri unde sunt ţinute animalele, precum şi dreptul de a solicita orice informaţie şi documente necesare controlului şi de a preleva probe pentru cercetări şi analize de laborator.
(3) În situaţia în care locul unde sunt ţinute animalele se află la domiciliul sau reşedinţa deţinătorilor de animale, accesul persoanelor prevăzute la alin. (2) în acest spaţiu se face cu acordul deţinătorului. În lipsa acordului, deţinătorul de animale are obligaţia de a face dovada respectării dispoziţiilor art. 5.
___________
Alineatul (1) a fost modificat prin articol unic, pct. 23 din Legea nr. 9/2008.


Art. 261. - Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă în termen de 60 de zile, prin ordin comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu consultarea reprezentanţilor organizaţiilor de protecţie a animalelor.
___________
Articolul a fost introdus prin articol unic, pct. 24 din Legea nr. 9/2008.


Art. 27. - Ordinele prevăzute la art. 8 alin. (2), art. 9 alin. (2), art. 10 alin. (2) şi art. 14 alin. (2) se emit în termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 271. - (1) Radiodifuziunea şi Televiziunea Română promovează programe de protecţie a animalelor.
(2) Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în cadrul orelor de educaţie civică, va promova acţiuni de protecţie a animalelor.
___________
Articolul a fost introdus prin articol unic, pct. 25 din Legea nr. 9/2008.


Art. 28. - Prezenta lege intră în vigoare la 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 8 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ


Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 mai 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
CONSTANTIN NIŢĂ


Bucureşti, 26 mai 2004.
Nr. 205.
Sus In jos
Carmen
Membru Forum Animalutze
Carmen


Mesaje : 596
Data de inscriere : 11/06/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Contract de adoptie animale   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyLun Sept 20, 2010 11:10 am

Am formulat un contract de adoptie pentru animale pentru cei interesati. Eu intentionez sa il fiolosesc pentru catelul Pufy cand va fi adoptat. L-am imbunatatit fata de cel de la subiectul meu de discutie: Anmale care au nevoie de ajutor.



CONTRACT DE ADOPTIE

Prezentul contract s-a incheiat azi: …………………….

Parti:

Dl./ d-na ............................................................................ domiciliata in .................str. ...................................... nr.... sector ...... in calitate de donator si stapan/ proprietar al animalului ................................................
si
Dl./ d-na ...........................................domiciliat/a in ....................... str. .......................... nr....., posesor al actului de identitate .................................................................................. in calitate de adoptator

Obiectul contractului:
Obiectul prezentului contract il constituie donatia - adoptia catelului/ pisicii ....................................... astfel:

Dl. /d-na ............................................................ doneaza/ cedeaza cu titlu gratuit catelul/ pisica ........................................................... d-lui/d-nei .......................................................

Obligatiile partilor:

Obligatiile donatorului:
1. Sa predea animalul adoptatorului in prezenta unei alte persoane care sa certifice predarea- primirea animalului.
2. Sa participe in limita posibilitatilor la eventualele probleme legate de animal in situatia in care noul stapan nu se poate descurca.
3. Sa ofere sfaturi, informatii in masura experientei acumulate in sprijinul adoptatorului in interesul bunastarii si sanatatii animalului donat.
4. Sa furnizeze informatii legate de istoricul de viata al animalului.
5. Sa cedeze carnetul de sanatate al animalului in situatia in care acest document exista.
6. In situatia in care este solicitat sa primeasca inapoi animalul.

Obligatiile adoptatorului:
1. Să respecte normele de îngrijire şi hrănire a câinelui/pisicii. Sa se straduie pentru a asigura bunastarea si sanatatea animalului adoptat: .........................................................
2. Să prezinte periodic câinele/pisica la medicul veterinar pentru control de rutina cat si în cazul în care se impune intervenţia acestuia cat si pentru a fi vaccinat antirabic si polivalent (vaccinuri anuale).
3. Să nu abandoneze câinele/pisica, iar în cazul în care nu îl mai doreste sa anunte donatorul de la care l-a luat pentru a fi inapoiat acestuia pe baza de proces verbal de predare-primire si cerere scrisa. Sub nici o forma cainele nu va fi abandonat niciunde in locuri mai ales necunoscute. Va avea grija sa nu il piarda si in caz ca acest lucru se va intampla peste vointa sa sa anunte donatorul si sa intreprinda masuri intensive de gasire a cainelui/ pisicii (anunturi in media, pe strazi cu poze, filmulete etc).

4. Sa permita vizitele periodice ale donatorului pentru a vedea animalul, si sa ii faca (donatorul) poze si filme care vor putea fi mediatizate pe net in scopul incurajarii adoptiilor.
5. In situatia in care donatorul constata ca animalul nu se afla in stare de bunastare si nu este sanatos sau ca animalula fost neglijat sa accepte ajutor sau sa il predea donatorului cu proces verbal si in prezenta unei alte persoane.
6. Sub nici o forma adoptatorul nu va aplica rele tratamente animalului care contravin prevederilor Legii nr. 2005 din 2004 privind protectiea animalelor completata de Legea nr.9 din 2008.


Prezentul contract s-a incheiat in trei exemplare, cate una pentru fiecare semnatar.

Donator, Adoptator, Martor,

........................... ................................ ...........................


............................. .................................. ..........................



Sus In jos
Carmen
Membru Forum Animalutze
Carmen


Mesaje : 596
Data de inscriere : 11/06/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: OUG nr. 155/2001 ce contine prevederi inportante legate de animalele comunitare si structuri care le gestioneaza.   Protectia animalelor - legislatia comunitara EmptyJoi Dec 02, 2010 12:03 pm

Titlul acestei OUG nu se prea potriveste cu continutul. Nici titlul nu mai este de actualitate: In viziunea noii institutii create: Autoruitatea pentru Supravegherea si protectia animalelor (ASA) termenul de ""fara stapan"" este corectat cu ""Comunitare"'. Cel putin asa a sustinut dr. veterinar Vasile Adrian la sedinta din data de 19.11.2010 cu reprezentantii ASA si protectorii de zona pe tema: Statutul protectorilor de zona. Am fost si eu la aceasta sedinta.
In consecinta ar trebui facute unele modificari la aceasta Ordonanta. CONTINUTUL insa este foarte important. Noi cei care ingrijim animale comunitare trebuie sa stim neaparat ce contine acest act legislativ.
Adresa noii structuri create responsabile de supravegherea si protectia animalelor este: www. aspa.ro. Din pacate pe aceasta adresa la sectiunea Legislatie nu apare acest act normativ.

Si acum iata care este continutul OUG 155/2001

Guvernul României
Ordonanţă de urgenţă nr. 155/2001

din 21/11/2001
Versiune actualizata la data de 05/11/2006

privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân@

___________
@Text actualizat la data de 05.11.2006 avându-se în vedere următoarele acte:
- Legea nr. 227/2002
- Legea nr. 391/2006.

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. 1. - Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 227/2002.

Art. 2. - (1) Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a amenaja din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, în condiţiile prevăzute în anexa nr. 1, adăposturi pentru câinii fără stăpân, respectiv pentru acei câini care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice.
(2) Consiliile locale au obligaţia de a încadra în serviciile înfiinţate potrivit art. 1 cel puţin un medic veterinar şi cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţa, supravegherea, asistenţa medicală veterinară şi efectuarea unor acţiuni sanitare veterinare prevăzute de legislaţia sanitară veterinară.
(3) În cazul în care este posibil, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Art. 3. - (1) În adăposturile ce aparţin asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot fi cazaţi câini fără stăpân numai după sterilizare, vaccinare antirabică şi tatuare.
(2) Adăposturile prevăzute la alin. (1) trebuie să aibă asigurată, prin contract, asistenţă medicală veterinară.
Art. 4. - Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 7 zile, cu respectarea normelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 391/2006.

Art. 5. - (1) După examinarea lor de către medicul veterinar, câinii fără stăpân care sunt bolnavi cronici şi incurabili vor fi eutanasiaţi imediat ce au fost aduşi în adăposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor prevăzuţi la alin. (1) ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 227/2002.

Art. 6. - (1) Eutanasierea câinilor se va face numai de medicii veterinari care posedă atestatul de liberă practică eliberat de Colegiul medicilor veterinari, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 3.
(2) Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane sau prin alte metode decât cele prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 7. - (1) În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform anexelor nr. 4 şi 5, aceştia vor fi eutanasiaţi.@
(2) În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a câinilor.
(3) Câinii nerevendicaţi în termen de două zile pot fi adoptaţi de persoane fizice sau de centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop.@
__________
@Alineatul (1) a fost modificat prin art. unic pct. 4 din Legea nr. 227/2002.
- Alineatul (3) a fost modificat prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 391/2006.

Art. 8. - (1) Încredinţarea câinilor spre adopţie se face numai după ce aceştia au fost sterilizaţi, vaccinaţi antirabic, deparazitaţi şi identificaţi prin cele două metode concomitente: tatuare şi aplicarea zgărzii cu plăcuţă numerotată. Câinii revendicaţi nu vor fi sterilizaţi.
(2) Revendicarea sau adopţia câinilor de către solicitanţi se va face pe baza declaraţiei-angajament, al cărei model este prevăzut în anexele nr. 4 şi 5, cu achitarea unei taxe care reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere, al cărei cuantum se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 227/2002.

Art. 9. - Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe străzi vor fi incinerate, interzicându-se folosirea lor pentru obţinerea de piei, grăsimi, carne, făină proteică şi alte produse.
Art. 10. - Toate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân vor ţine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activităţii de asistenţă sanitară veterinară, în care se vor menţiona următoarele: data capturării, data şi ora cazării în adăpost, caracteristicile individuale ale animalului, numărul de câini prinşi, revendicaţi, adoptaţi, eutanasiaţi, motivul eutanasierii, substanţa utilizată şi numele persoanei care realizează eutanasia, numărul de tatuaj, numărul fişei de adopţie, data vaccinării antirabice, data sterilizării, data predării cadavrelor la societăţile ce vor executa incinerarea, precum şi persoanele care au instrumentat manoperele respective.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 6 din Legea nr. 227/2002.

Art. 11. - Acţiunile de capturare, adăpostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adopţie şi eutanasie se vor face şi în prezenţa reprezentanţilor societăţilor de protecţie a animalelor, în cazul în care aceştia solicită acest lucru, în baza unui program orar prestabilit.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 7 din Legea nr. 227/2002.

Art. 12. - Serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân la nivel local au obligaţia de a comunica lunar direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi prefecturilor numărul de câini înregistraţi şi numărul de tatuaj. Toate datele vor fi centralizate la nivel naţional de către Agenţia Naţională Sanitară Veterinară.
Art. 13. - Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu câini şi abandonarea sau inducerea de suferinţe câinilor.
Art. 14. - Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 4, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 şi 10, precum şi a condiţiilor prevăzute în declaraţia-angajament, cu amendă de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;@
b) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 6 alin. (2) şi la art. 13, cu amendă de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei.
__________
@Litera a) a fost modificată prin art. unic pct. 8 din Legea nr. 227/2002.

Art. 15. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de inspectorii poliţiei sanitare veterinare.
Art. 16. - Contravenţiilor prevăzute la art. 14 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Art. 17. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 9 din Legea nr. 227/2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE


Contrasemnează:
───────────────
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,
Ilie Sârbu
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmâncă



Bucureşti, 21 noiembrie 2001.
Nr. 155.

ANEXA Nr. 1

CONDIŢII MINIME
pentru funcţionarea unui adăpost pentru câini

A. Cazarea animalelor
1. Animalele trebuie să fie separate pentru a se reduce stresul asupra lor şi pentru a controla bolile.
2. Animalele vor fi separate pe următoarele criterii:
a) stare de sănătate;
b) vârstă;
c) sex;
d) grad de agresivitate.
Mamele care alăptează vor fi cazate împreună cu puii.
3. Pardoselile trebuie să fie în pantă, cu scurgerea spre exterior sau în canalizare, pentru a împiedica acumularea apei pe zonele de acces. Pardoselile trebuie să fie făcute din ciment care a fost etanşat şi care poate fi uşor curăţat şi dezinfectat.
4. Pereţii dintre cuşti trebuie să aibă cel puţin 185 cm înălţime şi trebuie să împiedice scurgerea apei şi a dejecţiilor de la o cuşcă la alta.
5. Materialele utilizate pentru pereţii cuştilor pot fi următoarele:
a) cărămidă tencuită şi vopsită;
b) metal încastrat în beton;
c) beton;
d) plasă de sârmă.
6. Deasupra pereţilor despărţitori se pune o plasă de sârmă cu înălţimea de 60 cm.
7. Cuştile exterioare pot fi confecţionate din plasă pe stâlpi metalici sau din lemn.
8. Adăpostul trebuie să aibă drenaj şi instalaţii corespunzătoare pentru depozitarea încărcăturii de deşeuri zilnice. Drenarea existentă la fiecare teren de alergare trebuie să împiedice contaminarea cu urină sau cu fecale a altor terenuri de alergări.
9. Trebuie să existe un control în ceea ce priveşte încălzirea, ventilaţia şi umiditatea corespunzătoare, în vederea asigurării confortului animalelor, personalului şi publicului vizitator.
10. În toate zonele cu cuşti trebuie să existe un mijloc de circulare a aerului fie cu ajutorul ventilatoarelor de evacuare, fie cu ajutorul unor ferestre care să poată fi deschise.
11. Cuştile exterioare trebuie să fie acoperite în mod obligatoriu. Toate terenurile de alergare în aer liber, în cazul în care acestea există, trebuie să fie dotate cu gard şi porţi cu lacăte pentru a împiedica îndepărtarea neautorizată a câinilor.
B. Spaţiile pentru adăpostire şi pentru intervenţii medicale
1. Cuştile individuale trebuie să corespundă următoarelor standarde minime:
a) pentru câinii de talie mare: 120 cm x 160 cm sau 1,92 m2;
b) pentru câinii de talie mijlocie: 110 cm x 148 cm sau 1,92 m2;
c) pentru câinii de talie mică: 91 cm x 122 cm sau 1,10 m2;
d) cuştile comune nu trebuie să adăpostească mai mult de 4 câini pe o suprafaţă de 6,5 m2.
2. Locurile împrejmuite trebuie să aibă următoarele dotări:
a) să existe apă potabilă în permanenţă;
b) vasele de apă să fie curate şi dezinfectate zilnic şi întotdeauna înaintea aducerii unui nou animal în cuşcă;
c) vasele pentru alimentare să fie aşezate astfel încât câinii să nu poată urina sau defeca în ele şi să poată fi curăţate şi dezinfectate uşor;
d) dacă spaţiile nu sunt încălzite, se pun în mod obligatoriu scânduri pentru odihnă şi culcuşuri;
e) pentru culcuşurile câinilor tineri se vor folosi pături, prosoape, cutii de carton, care pot fi curăţate şi dezinfectate uşor.
3. Trebuie să fie asigurat suficient spaţiu pentru ca personalul să lucreze comod.
4. Spaţiul pentru primire trebuie să fie corespunzător acţiunilor de adopţie.
5. Sala pentru eutanasie şi locul de depozitare a cadavrelor nu vor fi accesibile publicului, iar în limita posibilităţilor pentru cadavre se vor folosi saci de plastic.
6. Fiecare adăpost va fi dotat cu o sală de chirurgie sau cu mai multe, în funcţie de capacitate, cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. În aceste săli se vor desfăşura intervenţiile chirurgicale de castrare a animalelor, precum şi eutanasierea.
C. Controlul bolilor
1. Zilnic fiecare animal va fi examinat clinic, iar orice eveniment medical va fi înregistrat în fişa individuală şi în registrul central.
2. Examinarea se va face de către medicul veterinar al adăpostului sau în lipsa acestuia, de către tehnicianul veterinar.
3. Se va instrui fiecare membru al personalului să recunoască semnele de boală şi să le aducă la cunoştinţă personalului veterinar.
D. Hrănirea câinilor şi curăţenia adăposturilor
1. Căţeii în vârstă de 6-12 săptămâni vor fi hrăniţi de 3 ori pe zi, iar câinii în vârstă de peste 12 săptămâni până la 12 luni vor fi hrăniţi de două ori pe zi. Câinii peste un an vor fi hrăniţi o dată pe zi.
2. Hrana trebuie să fie întotdeauna proaspătă. Hrana va fi administrată individual şi supravegheat.@
3. Toate cuştile, boxele şi spaţiile închise vor fi spălate şi dezinfectate zilnic.
4. Fiecare spaţiu de cazare va fi curăţat şi dezinfectat înainte de intrarea unui nou animal.
5. În timpul curăţeniei se va evita contactul apei sau al dezinfectantului cu animalele.
E. Vehiculele
1. Fiecare adăpost trebuie să aibă unul sau mai multe vehicule pentru transportul câinilor.
2. Vehiculele trebuie să ofere câinilor siguranţă, securitate, protecţie împotriva intemperiilor naturii şi aerisire adecvată. Fiecare câine trebuie să aibă o cuşcă separată. Trebuie să existe o cuşcă separată pentru câinii morţi şi pentru câinii bolnavi.@
3. Vehiculele trebuie să fie curate şi vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi cu numărul de telefon.
4. Vehiculul trebuie să posede următorul echipament: plasă, scară, cuşti metalice sau din fibră de sticlă, instrumente pentru prindere, trusă de prim-ajutor.
5. Şoferii vehiculelor trebuie să fie instruiţi să acorde ajutor câinilor bolnavi şi răniţi.@
6. Se interzice efectuarea eutanasiei în vehicule de transport pentru câini, dar se permite tranchilizarea câinilor în suferinţă.@
__________
@Pct. 2 de la lit. D a fost modificat prin art. unic pct. 10 din Legea nr. 227/2002.
- Pct. 2, 5 şi 6 de la lit. E a fost modificate prin art. unic pct. 11 din Legea nr. 227/2002.

ANEXA Nr. 2

NORME
privind capturarea şi transportul câinilor

A. Capturarea câinilor
1. Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens.
2. Capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care capturează câinii fără stăpân vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic.
3. Persoanele care capturează câinii vor lucra în echipe de câte doi plus şoferul mijlocului de transport şi vor purta echipament de protecţie adecvat.
4. Personalul calificat poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să îl poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a se evita strangularea câinelui, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor-capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea câinelui în cuşcă, aflate pe sol şi apoi încărcate în autovehicul.@
5. Câinii foarte agresivi, situaţi în spaţii inaccesibile sau suspecţi de a fi turbaţi, pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor pentru captură cu săgeată care utilizează gazul carbonic comprimat sau cartuşe cu percuţie pentru propulsarea unor seringi sau săgeţi care permit injectarea câinilor cu produse imobilizante.
6. Se vor utiliza hidroclorura de ketamină şi xylazina. Injectarea pe cale intramusculară a celor două produse în asociere este recomandată pentru câini, având un efect rapid, aproximativ 5 minute, şi fiind puţin periculoasă pentru trecători.
7. O altă asociere de produse foarte eficientă - etorfină cu acepromazină - poate fi folosită cu respectarea legislaţiei în vigoare.
8. Armele de captură nu pot fi utilizate pentru capturarea căţeilor, aceştia putând fi răniţi grav.
B. Transportul câinilor
1. Câinii docili pot fi transportaţi până la adăposturi în vehicule închise de tip camionetă. Câinii se vor transporta în cuşti individuale.@
2. Se va utiliza un sistem care să reducă la minimum manipularea directă a animalului.
3. Cuştile pentru transportul animalelor trebuie să fie alese în funcţie de talia animalului. Cuşca trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât corpul animalului. Aceste cuşti trebuie să fie fabricate din materiale solide pentru a rezista la uzură. Se pot utiliza şi cuşti din material plastic.
4. Vehiculele trebuie să fie bine ventilate şi să protejeze animalele împotriva intemperiilor naturii.
__________
@Pct. 4 de la lit. A a fost modificat prin art. unic pct. 12 din Legea nr. 227/2002.
- Pct. 1 de la lit. B a fost modificat prin art. unic pct. 13 din Legea nr. 227/2002.

ANEXA Nr. 3@
__________
@Anexa a fost modificată prin art. unic pct. 14 din Legea nr. 227/2002.

EUTANASIEREA CÂINILOR

1. Se recomandă pentru a fi eutanasiaţi câinii care nu au fost revendicaţi sau care nu au putut fi adoptaţi. Eutanasia se recomandă, de asemenea, în cazul câinilor care prezintă boli cronice incurabile.
2. Eutanasierea câinilor se efectuează de către un medic veterinar.
3. Eutanasierea câinilor se realizează numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai după pierderea cunoştinţei câinelui indusă prin anestezie. Câinii vor fi asistaţi până la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie să fie injectate pe cale intramusculară sau subcutanată. Pentru câinii nou-născuţi calea de administrare care se utilizează este cea peritoneală. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orală.
4. Medicul veterinar este singura persoană care poate avea acces la barbiturice şi care poate decide în privinţa utilizării medicamentelor periculoase.

ANEXA Nr. 4

FORMULAR DE ADOPŢIE/REVENDICARE@
__________
@Titlul anexei a fost modificat prin art. unic pct. 15 din Legea nr. 227/2002.

CONSILIUL LOCAL ..............................
Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân

DECLARAŢIE-ANGAJAMENT
nr. ......../.............

Subsemnatul(a) ............, domiciliat(ă) în ..........., str. ............. nr. ..., bl. ..., et. ..., ap. ....., sc. ....., judeţul/sectorul ............., telefon ........., posesor/posesoare al/a BI/CI seria ....... nr. ............., eliberat(ă) de .......... la data de ..........., mă angajez să adopt câinele cu numărul de tatuaj .............. adăpostit de Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în următoarele condiţii:
1. să respect normele de îngrijire şi hrănire a câinelui;
2. să prezint periodic câinele la medicul veterinar, în cazul în care se impune intervenţia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. să anunţ Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în cazul decesului sau al înstrăinării acestuia;
4. să nu abandonez câinele, iar în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predau Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân;
5. să achit Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân taxa care reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazării câinelui.

Data ..........................


Semnătura adoptatorului, Semnătura reprezentantului
.......................... Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân
.........................................



ANEXA Nr. 5@
__________
@Anexa a fost introdusă prin art. unic pct. 16 din Legea nr. 227/2002.

FORMULAR DE ADOPŢIE/REVENDICARE

Subscrisa societate ......................, cu sediul în ..................., str. .............. nr. ........., sectorul/judeţul ..........................., telefon .........., înregistrată la Oficiul registrului comerţului ............. sub nr. .........., reprezentată de .............. în calitate de ............., legitimat cu BI/CI seria ......... nr. ........., eliberat(ă) de ............... la data de ............., se angajează să adopte un număr de ................... câini, identificaţi cu numerele de tatuaj ......................., adăpostiţi de Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în următoarele condiţii:
1. să respect normele de îngrijire şi hrănire a câinelui;
2. să prezint periodic câinele la medicul veterinar, în cazul în care se impune intervenţia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. să anunţ Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în cazul decesului sau al înstrăinării acestuia;
4. să nu abandonez câinele, iar în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predau Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân;
5. să achit Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, taxa care reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazării câinelui.

Data .........


Semnătura reprezentantului societăţii Semnătura reprezentantului
................................ Serviciului de gestionare a
câinilor fără stăpân
...............................



Sus In jos
Continut sponsorizat





Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty
MesajSubiect: Re: Protectia animalelor - legislatia comunitara   Protectia animalelor - legislatia comunitara Empty

Sus In jos
 
Protectia animalelor - legislatia comunitara
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Evenimente, initiative legislative in folosul animalelor
» Catelusi arsi de vii!!
» Protectia Animalelor CU o educatie corespunzatoare...in scoala!! / school education!
» Ce va doriti in privinta animalelor?
» PROCEDURA DE RECLAMARE IN CAZUL INCALCARII LEGII DE PROTECTIE A ANIMALELOR, 205/2004, MODIFICATA DE LEGEA 9/2008.

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forum Protectia Animalelor  :: Informaţii Utile-
Mergi direct la: